nn.
 
KIELTOLAKI, PAKKOLAKI VAI PERUSTUSLAKI ?
Eletään päiviä jolloin vallitsee suuri yksimielisyys siitä,että jotain on tehtävä Suomen taloudellisen tilanteen kohentamiseksi. Erimielisyys vaan vallitsee miten.?Vaakalaudalla on perinteinen kolmikantasopiminen. Kun se tie on nyt puomitettu päättyväksi lähinnä SAK:n taholta niin hallitus on ilmoittanut ottavansa käyttöön pakkolait, jotka se pystyy eduskuntaenemmistön tukemana säätämään.  Järjestöjen ensimmäinen reaktio oli,että menettely on perustuslain vastainen. Pääministeri ilmoitti, että laillisuus on etukäteen selvitetty. Järjestöt ovat palkanneet omat asiantuntijansa asian selvittämään.Suomessa on vain neljä professoria jotka perustuslakia pystyvät tulkitsemaan. Heillä riittää A-studiolähetyksiä lähiviikkoina. Se päivä lähestyy jolloin eduskunnassa oppositiopuolueiden taholta tullaan perustuslain voima mittaamaan. Pakkolaista on tullut ilmaisuna merkittävä. Kuitenkin niin taitaa olla ,että eduskuntalaitoksen alkuajoilta kuuluisin ja tunnetuin laki on kieltolaki.
Niin on,että historia saattaa toistaa itseään.Seuraava teksti on suoraan Sulo Vuolijoen kirjasta "Yksikamarisen arkielämää.Gummerus 1934. SITAATTI ALKAA .Vuoden 1913 valtiopäivillä, sen jälkeen kun eduskunnan puhemies oli ilmituonut alamaisen kunnioituksen keisarille ja suurruhtinaalle, aloitettin tositoimet kieltolain säätämiseksi Suomen kansan parhaaksi
Eduskunnan puhemieheksi oli valittu sosialisti Tokoi ja toiseksi varapuhemieheksi lakimies Söderholm.Svinhuvud sai 68 ääntä ja Paasikivikin yhden.Söderholm oli huolellisesti syventynyt kieltolakiesityksen sisältöön ja valmistellut useampia muutosesityksiä.Eduskunnan lakimiehet suhtautuivat koko kieltolakiin äärettömän ylimielisesti.He menivät istuntohuoneesta pois ,naureskelivat ja menivät kahvilan puolelle ivapuheita pitämään.Mutta yksi istui salissa kuin tatti,Söderholm. Tuskallisella tarkkuudella hän teki lähes joka pykälään muutosehdotuksen,  mutta aina hurja joukko äänesti hänet kumoon. Mutta tulipas eräs kohta jonka Söderholm voitti.Kieltolakiehdotuksessa oli nimittäin ehdotettu, että jos jollakin on hallussaan viinaa, se otettakoon pois.Pykälä oli laaja ja monimutkainen.
Silloin Söderholm rupesi oikein kansanomaiseksi,koska hänen mielestään mikään muu ei auttanut. Ja hän sanoi suomennettuna näin:"Jos ostan hevosen tai litran viinaa, niin se on aivan sama. Molemmat ostot ovat saavutettuja oikeuksia, ja saavutettuja oikeuksia ei saa ottaa keneltäkään pois ilman,että sitä koskeva laki säädetään noudattamalla perustuslain muutoksesta säädettyjä muodollisuuksia.Silloin vasta eduskunta havahtui huomaamaan,että Söderholm oli oikeassa ja kohta muutettiin.SITAATTI PÄÄTTYY.
Nykyinen perustuslaki on vuodelta 2000.Sen tulkitseminen alkaa. Tavallinen pulliainen, kuten itsekin, kuvittelen perustuslain takaavan kansalaisille oikeudenmukaisen ja yhdenvertaisen kohtelun. Lähiviikkoina varmaan selviää mitä on ne saavutetut oikeudet joita ei pakkolaeilla voida riisua pois.Nykyinen perustuslakivaliokuntakin on aivan jotain muuta kuin aikaisemmin. Yli neljäkymmentä vuotta sen puheenjohtaja on ollut kokenut kokoomuslainen kansanedustaja.Nyt vasemmistoliittolainen. Kokoomuksen neljä jäsentä ovat ensimmäisen kauden edustajia.Näin ollen koko valiokunta on täysin narustaohjattava. Tätä kun kirjoittelen sunnuntaina 27.9 niin on tunnelma vähän kuin jouluaatonaattona.Huomenna avataan lahjasäkki.
Eihän tässä muuta voi toivoa kuin, että nykyinen hallitus saa vietyä aloitteensa maaliin. Muistinvaraisesti pääministeri sanoi,että jos ei mitään tapahdu niin vaihdetaan ukkoa.Hämäläiset sanovat: "Saas`nähdä kuinka äijän käy."
Jukka Koo Salonen. Tanhuankatu 28 Tampere 56.